Firavunlar da şarabı seviyorlardı

Şarap Çok Uzun Bir Zamandır Etrafta Olmuştur…

Tutankamun’un mezarı 1922’de açıldığında, onunla gömülen şarap amforalarına, yılları, şarap üreticilerinin isimleri ve “çok iyi şarap” gibi yorumları etiketlenmişlerdi. Etiketler, birçok ülkenin çağdaş etiket yasalarını gerçekten karşılayabilecek kadar da özgündüler.


Resim: 1. Akrep’in mezarında bulunan 5.000 yıllık şarap amforaları

1. Akrep’in (Filmle hiçbir ilgisi yoktur) mezarında bulunan beş bin yıllık şarapların çok ilginç oldukları da ortaya çıktı. Onlar, ilaçlarla tatlandırılmış görünüyorlardı: otların, ağaç reçinelerinin ve diğer doğal maddelerin artıkları, şarap amforalarının içlerine işlemişlerdi. Arkeologlar, otların lezzetli bulunmuş olabileceklerini, ancak daha çok, tıbbi amaçlarla eklendiklerine inanmaktadırlar. O günlerde, fazla çağdaş ilaç olmasa da, Eski Mısırlılar, özellikle (bitki alkoloidlerini parçalamanın bir yolu olarak) alkol esasında çözündükleri zaman, otların ve benzerlerinin tedavi edici özellikleri olduğunun çok farkındaydılar. Hatta, bu, gelecek Mısırlılar tarafından dikilen üzüm bağlarından bile önce geliyordu.

İnsanlar, Mısırlıların yaptığı gibi, her zaman, halkı tedavi edecek ‘doğal’ çevresel yollar bulmaya çalışmışlardır. Onların bulgularının pek çoğu, zaman içerisinde kayboldu. Ancak, çağdaş araştırmacılar, (mezarlarda bulunan şarap amforalarında) eski şarap-ilaç reçetelerini ortaya çıkarmak ve onların, şaraba eklenen bu özel otların tıbben yararlı olduklarını neden düşündüklerini keşfetmek için, biyomoleküler ( Yaşayan organizmaların zorunlu bir bileşeni olarak var olan organik bir bileşik ) çözümlemeden (tahlil) yararlanmaktadırlar. Daha sonra ise, geriye, onların, kanser ve/veya diğer çağdaş hastalıklara karşı uygun tedaviler olup olmayacaklarının belirlenmeleri kalıyor.

Kaynak: http://www.oakcreekvineyards.net/pharoahs-loved-wine-too/

Çeviren: Yalçın Ceylanoğlu

HER HAKKI MAHFUZDUR.

Evernote her şeyi hatırlamanıza ve çaba sarf etmeden düzenli olmanıza yardımcı olur. Evernote’u İndirin.

Yorum bırakın